Ewa Wieleżyńska wiele o winie

SPIS TREŚCI

10.01.2017

wino w sklepach

Co kupować na promocji w Vini e Affini?

Kieliszki na Hożej.jpgKieliszki na Hożej – restauracja związana z importerem Vini e Afffini

Przez cały styczeń trwa promocja u świetnego, lecz nietaniego importera Vini e Affini – dlatego tym bardziej warto z niej skorzystać. Wszystkie wina z oferty są tańsze o 15 %, a niżej przeze mnie opisane przy zakupie całego kartonu, a więc 6 butelek, objęte są rabatem 25 % od podanej ceny. Wina są uporządkowane kolorami, w kolejności degustowania, z tym wyjątkiem, że na końcu wymieniam wszystkie te butelki, których w tej promocji bym nie kupiła.

Wina można nabyć w sklepie Wine Corner przy ul. Biały Kamień 5, w Rozbrat20, a także zamówić przez internet poda adresem: www.vinieaffini.pl

WINA BIAŁE

Moscato Giallo 2014, Vigneti delle Dolomiti, Bolognani

Bardzo dobre/Mój wybór

Cena: 69 zł

moscato bolognani.jpg Nie lubię muszkatu i jego szamponowo-kąpiółkowych nut, choć zdaję sobie sprawę, że my-Polacy od wieków je hołubimy, do tego stopnia, że muscat, czy moscato, doczekało się swojej polskiej nazwy. Moscato Giallo od Bolognaniego to jednak wino, które spodoba się również tym, którzy tę odmianę traktują z rezerwą. Owszem, jest tu charakterystyczny kwiatowy aromat, jest też słodka brzoskiwnia, ale nade wszystko jest mineralność, długość, słoność, coś jak chłodny prąd górskiego strumienia. Bardzo ciekawe wino.

Inprimis 2015, Langhe Arneis, Ghiomo

Bardzo dobre/Mój wybór

Cena: 69 zł

inprimis.jpg Pisałam już wielokrotnie, że nie mam do tego wina obiektywnego stosunku, bo na zawsze zrosło się w moim systemie nerwowym z obrazem wzgórz Langhe i pierwszym smakiem, jaki mnie orzeźwia po kilkudzinnej podróży do Alby. To cytrusowo-kwiatowe w aromatach wino, ma  profil raczej ziołowo-słony niż owococowy. Świetnie nadaje się do wielu piemonckich potraw, jak chociażby vitello tonato, bagna cauda czy carne cruda.

Colle Imperatrice  2015, Falanghina di Campi Flegrei, Astroni

Bardzo dobre

Cena: 74 zł

colle_imperatrice.jpg

Jeżeli zdarzyło się Wam spędzać wakacje w okolicach Neapolu, prawdopodobnie nie umknęło Waszej uwadze, że falanghina króluje jako wino domowe niemal we wszystkich restauracjach: od Sorrento, przez Capri, po Amalfi. To na ogół nieofensywne i obłe wino, podobnie jak pizza, podoba się wszystkim.  Falanghina z Campi Flegrei, czyli kaldery wulkanu, to zupełnie insza inszość. Nie znajdziemy tu słodkiego owocu, lecz nuty pikantne i mineralne. Falanghina od Astroni ma wyciszony, mało intensywny orzechowo-roślinny nos, w ustach natomiast jest żywa, mineralna, a zarazem całkiem oleista.

Monterustico 2015, Piemonte Bianco, Vajra

Bardzo dobre/Mój wybór

Cena: 59 zł

monterustico bianco.jpg Ten na pozór heterogeniczny kupaż lokalnego arneis z dodatkiem chardonnay i sauvignon blanc dał perfekcyjnie zrobione wino o wyrazistym piemonckim sznycie – więcej tu bowiem cytrusowości i ziołowości niż owocu. Nos jest intensywny, kwiatowy, w ustach mamy roślinny atak, cytrusowy kwas i lekką goryczkę w finiszu. Orzeźwiające, świetne wino, nie tylko jako aperitif, ale także do jedzenia: do prostych, lekkich makaronów, białych delikatnych ryb, a przede wszystkim sałat – z dodatkiem radicchio, rukoli, musztardowca....

Aulente 2015,  Bianco di Rubicone,  San Patrignano

Dobre

Cena: 57 zł

aulente bianco.jpg Kupaż chardonnay i sauvignon blanc, który zawsze robi na mnie wrażenie równie niezdarnej mieszanki, jak połączenie safandułowatego Flipa z bezczelnym Flapem. Gdyby nie fakt, że San Patrignano ma szczytne cele: w firmie pracują ludzie, którzy w ten sposób leczą się z uzależnień, napisałabym, że to wino, którego świat zupełnie nie potrzebuje. Poprawne, ale pozbawione życia i insywidualnego charakteru. W aromatach pojawiają się smeęne cienie: grejpfruta, orzecha, siana, usta są dosyć miękkie, ale mało w nich smaku poza goryczą. Gorzkie wino do gorzkich potraw. Powinno ładnie zagrać z duszoną czy smażoną cykorią, rukolą, karczochami.

Terre d'Argence Blanc 2013, Gard, Domaine Morgues du Grès

Dobre

Cena: 75 zł

Mourgues-du-Gres-Terre-dArgence-Blanc-20091.jpg Langwedocki kupaż viognier, roussanne, marsanne, grenache blanc i petit manseng. W nosie na pierwszy plan wysuwają się waniliowe aromaty beczki, dalej złota reneta, brzoskwinia, grejpfrut. Usta tłuste, krągłe, maślane, smak owocu jest w nich jednak dość wątły i wydaje się, że ta nikła owocowa materia została nieco przez beczkę stłumiona.

Branco 2015, Dão, Álvaro Castro (Pellada)

Bardzo dobre/Mój wybór

Cena: 55 zł

Kupaż encruzado, bical i cercial o ładnym wyrazistym nosie, tryskającym świezym jabłkiem, białymi brzoskiwniami, polnymi kwiatami. W gładkich ustach kwasowość jest raczej delikatna, rześkość płynie tu raczej ze słonego, wytrawnego smaku. Końcówka jest ziołowa-pikantna, z akcentem białego pieprzu. Wino gastronomiczne, co się zowie. Za tą (niską jak na Vini e Affini) cenę – brać bez namysłu.

Branco Reserva 2014, Dão, Álvaro Castro (Pellada)

Bardzo dobre

Cena: 84 zł

Mało znane encruzado należy bezsprzecznie do największych białych odmian Portugalii, które potrafią się pięknie starzeć. To – dojrzewane w beczce – jest winem o poważnej strukturze, maślanej konsystencji, choć może suchawym w finiszu, co powinno jednak zniknąć przy jedzeniu. Bardzo ekspresywny nos, w którym znajdziemy suche kwiaty i brzoskwinie. Usta są dosyć obłe, choć przy niemałym ciężarze, udaje im się zachować lekkość. Można by rzec, że to słona wersja viognier.

Albariño 2015, Rías Baixas - Val do Salnés, Zarate

Bardzo dobre/Mój wybór

Cena: 79 zł

albarino 2014.jpg To jest mój najczęstszy wybór na kieliszki w Kieliszkach na Hożej i Próżnej. Lubię mocną kwasowość tego wina i jego słoność, ale też całkiem pełną materię i ekstraktywność. To nie jest wino bardzo ekspresywne w nosie, sporo w nim przede wszystkim zapachu krzesanego krzemienia, spod którego ujawniają się delikatne nuty cytrusów i białych brzoskiwń. Wspaniale jednak wypełnia usta, ma mnóstwo minerlanego, głębokiego smaku, orzeźwia i bardzo elastycznie łączy się z jedzeniem. W zimie pić, zamiast tęsknić do oceanów.

Hohenberg Grüner Veltliner 2015, Wagram, Josef Ehmoser

Bardzo dobre

Cena: 89 zł

 

gruner hohenberg.jpg

 

Potężny grüner o obłym, gładkim ciele i dosyć dusznym, choć typowym dla odmiany miodowo-likierowym nosie, w którym da się też wyczuć karmelizowane złote renety i zapach roztopionego masła. Sporo tu  ekstraktu, lecz przy całej ciężkości jest też pikantna mineralność. Nie jestem fanką takiego wielkomocarstwowego stylu grünera, ale obiektywnie to wino ma swoją klasę.

Piante Sparse 2014, Etna Bianco, Ayunta

Bardzo dobre

Cena: 139 zł

Carricante z 10-procentowym dodatkiem cataratto. Intrygujący nos pełen miodu, ziół i spękanych w upale brzoskwiń. W ustach mnóstwo przestrzeni, krągłe ciało, goryczka, sól, pieprzność.  Bardzo wytrawny i mineralny profil.

Trebbiano d'Abruzzo 2014, Cirelli

Dobre

Cena: 65 zł

Cirelli_trebbiano.jpg Trudne wino, które budzi skrajne emocje. Mnie się wydaje, że przez te kilka lat od zbiorów utraciło świeżość aromatów i dziś pachnie głównie... białym winem. Można się tu dopatrzeć śladu zielonych bananów, aromatu siana, świeżych ziół i masła. Usta są dość tłuste, maślane, ziołowo-goryczkowe, z orzechowym akcentem. Do potraw z dodatkiem palonego siana i orzechów.

Sancerre 2014, Lucien Crochet

Bardzo dobre

Cena:  99 zł

Sancerre Lucien Crochet.jpg Bardziej niż typowe sancerre, jest to typowe sauvignon blanc – mnóstwo tu krzykliwych, cokolwiek przerysowanych aromatów, które jednak mają swoich wiernych amatorów: czuć tu liść czarnej porzeczki, miętę pieprzową, limonkę. Usta są cytrusowe z akcentem suszonych ziół.  Dobrze zrobione, o świetnej równowadze, ale jakoś banalne.

Mád Furmint 2015, Tokaji, Szent Tamás

Dobre

Cena: 59 zł

hungary-mad-tokaji-furmint.jpg To wino kosztuje tylko cztery złote więcej od opisanego poniżej w rubryce: Nie kupować "Dry by Tokaj", a smakuje co najmniej 4 razy lepiej.  Mamy tu wyraziste aromaty jabłek, grejpfrutów, białych kwiatów, usta są dość obłe, ale zarazem kamienne, mineralne o przyjemnym orzechowym akcencie. Brakuje im trochę soczystości, ale mają sól, która czynni je rześkim i to pomimo nieco wysuszonego finiszu, za jaki prawdopodobnie odpowiada nadmierne użycie siarki – choroba zawodowa producenta, każąca mi jego pozostałe dwa wina zdyskfalifikować.

WINA POMARAŃCZOWE

Rami 2014, Sicilia, COS

Znakomite

Cena: 99 zł

Rami.jpg Kupaż insolii i grecanico o wyjątkowym bukiecie, w którym możemy wyczuć suszone mango i morele, miód lipowy, siano. Słodko-słone usta są długie, kamienne, mineralne, o całkiem wyrazistych taninach. Intrygujące, piękne, oryginalne wino.

Pithos Bianco, Sicilia, 2012, COS

Znakomite

Cena: 149 zł

Pithos Bianco.jpg Czyste grecanico winifikowane w amforze, od którego wąchania nie sposób się oderwać. Zapach naturalnych, niesirakowanych suszonych morel i brzoskwiń, ziół i suchych kwiatów, skórki pomarańczowej, siana, suszonych kwiatów. Usta kamienne, twarde, linearne, porządnie kwasowe z goryczką posolonych migdałów w finiszu.

WINA MUSUJĄCE

Sottoriva Frizzante, Colli Trevigiani, Malibrán

Bardzo dobre

Cena: 54 zł

Sottoriva col fondo.jpg To wino, które jeszcze parę lat temu uchodziło w dobrym towarzystwie za bełta, dziś stało się hitem niemal wszystkich ambitnych polskich restauracji. Robione tradycyjną metodą col fondo, a więc drugiej fermentacji w butelce cechuje sie swego rodzaju mętnością, która jednocześnie przyczynia się do miękkości jego faktury, niemal puszystej w odczuciu. Pełne, dobrze wypełniające usta, sporo aromatów mleczno-drożdzowych i dojrzałego jabłka. Lekka goryczka w finiszu.  Za tę cenę kupować!

5 grammi, Prosecco Valdobbiadene, Malibrán

Bardzo dobre

Cena: 76 zł

5grammi.jpg Niezwykle wytrawne, rzadkie prosecco z kategorii extra brut. Choć niemal nie ma w nim cukru (tytułowe 5 gram), ma bardzo ładnie rozwinięte słodkie, owocowe aromaty, w których na pierwszy plan wysuwją się brzoskwinie, gruszki i morwy, a w tle znać delikatny różany akcent. Usta owocowe, precyzyjne, czyste, z rześką cytrusową kwasowością.  Prosecco najwyższej klasy.  

Ruio, Prosecco Superiore Valdobbiadene, Malibrán

Bardzo dobre

Cena: 59 zł

ruio-malibran.jpg Paradoksalnie ten brut, który w ustach jest zdecydowanie słodszy (choć nadal wytrawny) od 5 grammi, jest mniej ekspresywny w nosie: tlą się w nim czyste, rześkie, lecz delikatne aromaty gruszek, dojrzałych, jabłek i cytrusów. Ustą są krągłe, niemal kremowe w odczuciu – dla mnie nieco za słodkie, choć zdaję sobie sprawę, że wielu to się właśnie spodoba.

Gorio, Prosecco Superiore Valdobbiadene, Malibrán

Bardzo dobre

Cena: 59 zł

prosecco gorio.jpg Oceniam to wino na bardzo dobre w jego kategorii extry dry, choć dla mnie bliżej mu do gruszkowo-brzoskwiniowego kompotu z gazem niż do wina. Jednocześnioe jest to najlepiej sprzedające się wino Vini e Affini. Duch kompotu w narodzie nie ginie!

Rosé, Vino Spumante di Qualità, Malibrán

Dobre

Cena: 59 zł

rosato.jpg Podoba mi się łososiowa barwa i przyjemna kragłość tego wina. W jego słodyczy (to kategoria extry dry) jest jednak coś łatwego i komercyjnego. Smakuje jak malinowo-truskawkowy kompot, co jeszcze może nie byłoby samo w sobie złe, finisz jest jednak zielony, liściasty, kontrastujący dysharmonijnie z tą słodyczą. W sumie jest to jednak sympatyczne popitko i z pewnością znajdzie wdzięczniejszych konsumentów ode mnie.

Blanc de Noirs, Champagne, Fleury

Znakomite

Cena: 199 zł

blanc de noir.jpg Podstawowy szampan od małego biodynamicznego producenta, specjalizującego się przede wszystkim w pinot noir.  Podstawowy, lecz już skomplikowany, o wyjątkowym, osobnym stylu. To ani nie jest cytrusowa, przeszywająca swoim chłodem świeżynka, ani miękkie, kremowe bąbelki, które mogą nas przytulić w chłodne dni.  To twardy, strukturalny, niezwykle winny szampan. Zero przymilności i łaszenia się do konsumenta, ale – jak to zwykle z wyniosłymi charaterami bywa – duża klasa. Delikatne aromaty miodu, dojrzałych, niemal suszonych owoców i orzechów; mnóstwo ciała i ekstraktu, ale też żywości. To przede wszystkim szampan, który świetnie sprawdza się z jedzeniem.

Cuvée Robert Fleury Extra Brut 2004, Champagne, Fleury

Znakomite

Cena:  249 zł

Robert Fleury.jpg

Winifikowany w beczce kupaż pinot noir, chardonnay  i pinot blanc (ta ostatnia odmianą jest niezwykle rzadko używana w Szampanii). W efekcie mamy bogate, tłuste wino o kremowej fakturze i dojrzałych, dziś wręcz ewoluowanych aromatach. Wyczujemy tu dobrze przesmażony dżem z mirabelek, kawę orzechy, a nawet pralinkę z białej czekolady. Usta są miękkie, maślane, smakujące pieczonymi jabłkami, miodem orzechami, ładnie domknięte goryczką. To jest szampan zdecydowanie do jedzenia – w Kieliszkach na Próżnej doskonale smakował i do ozora wołowego, i do karczochów w sosie aïoli.

Rosé, Champagne, Fleury

Cena: 219 zł

Bardzo dobre

ROSE DE SAIGNE.jpg

Rosé de saignée z czystego pinot noir. Nos jest subtelny, malinowo-truskawkowy, usta natomiast w ataku są wyraziście owocowe, ładnie podkręcone cukrem, pełne, choć zarazem o zdecydowanie wytrawnym goryczkowo-słonym posmaku. Rześkie, przyjemne wino – zwłaszcza na lato..

Grasparossa di Castlevetro Tasso, Lambrusco, Fattoria Moretto 

Dobre

Cena: 59 zł

TASSO MORETTO.jpg W nosie jagody, jeżyny, aronia, usta całkiem potężne, mnóstwo tu materii, spora kwasowość i nieco gorzka, sucha końcówka, która cokolwiek spłaszcza całość i nie pozwala jej rześko wybrzmieć.  To jednak bardzo przyjemne wino do wędlin czy makaronu z grzybami albo spaghetti alla carbonara.

Canova, Lambrusco, Fattoria Moretto

Bardzo dobre

Cena: 65 zł

CANOVA MORETTO.jpg Lambrusco tylko trochę droższe od poprzedniego, natomiast znacznie lepsze. W nosie istna "bomba owocowa": konfitura z malin, dojrzałe jeżyny, aronia. Usta strukturalne, ekstraktywne, pełne, o mięsistej fakturze i ładnej pienistości, która temu potężnemu, zdecydowanie tanicznemu lambrusco dodaje drive'u. Świetne do lazanii z mięsem, musaki, kaczki czy gęsi, tatara, a nawet krwistego steku.

WINA CZERWONE

Montepulciano d'Abruzzo 2015, Cirelli

Dobre

Cena: 65 zł

cirelli montepulciano d'abruzzo.jpg Nie jestem miłośniczką tego jednak mocno goryczkowego wina, które owocu (wiśni, jagody, czereśni) ma dużo w nosie, w ustach jednak jest ziemiste, ściśnięte, niezbyt soczyste, cierpkie od tanin. Mogę mu postawić jedynie ocenę dobrą – gdyż porządnej materii tu w bród, jednak ogólna równowaga perfekcyjna nie jest – choć znam takich, którzy mówią, że to najlepsze montepulciano d'Abruzzo, jakie pili.

Monterustico  2014, Piemonte Rosso, Vajra

Cena: 59 zł

Bardzo dobre

Zgrabny, soczysty, owocowy kupaż dolcetto, barbery i nebbiolo pachnący czereśniami, wiśniami, malinami i różami. Lekki, kwasowy, o bardzo delikatnych taninach. Czyste, sympatyczne wino na co dzień, co w promocyjnej cenie zyskuje sens.

Il Vellutto 2014, Valpolicella Classico, Meroni

Bardzo dobre/Mój wybór

Cena: 59 zł

Valpolicella classico.jpg Bardzo lubię to wino i chętnie piłabym je często w dzień powszedni, jego "normalna" cena jest jednak cokolwiek wygórowana. To przyjazne człowiekowi, gładkie jak jedwab, lekkie owocowe wino jest bowiem bardzo smaczne, ale zarazem dosyć proste. Tryska truskawką i maliną, spod których w tym roczniku wyłaniają się też delikatne nuty roślinne i warzywne. Gładka, soczysta, rześka valpolicella, znikająca z butelki w mig.

Frappato 2015, Terre Siciliane, COS

Kontrowersyjne

Cena: 99 zł

Trudno z tego tak świetnego w wielu rocznikach frappato od jednej z najsłynniejszych sycylijskich winiarni nie zrobić kontrowersji. Zazwyczaj tryskające owocem, soczyste, o niemal jedwabistej fakturze, w tym roczniku ( a próbowałam kilka butelek) jest poważnie skażone brettem – w sposób, który nawet dla mnie (bretta w niewielkich ilościach lubiącej) jest dyskfalifikujący. W kieliszku mamy głównie stajenne aromaty, które przykrywają, próbującą dojść do głosu malinę, a ustach miast znanej z innych roczników chrupkości i słodyczy, odklejający się od całości kwas i suchy finisz. Co powiedziawszy, nie mogę nie wspomnieć, że wino to było hitem światęcznych targów Winicjatywy – tkwią w nas jednak chłopskie i ziemiańskie atawizmy!

 

Cerasulo di Vittoria 2013, COS

Bardzo dobre

Cena: 119 zł

Słodka wiśnia, malina, truskawka, przyprawy korzenne, świeżo zaorana ziemia i suche liście. Usta pełne owocu, bardzo czyste, lecz brakuje im nieco przesztrzeni, wydają się ściśnięte (choć może to wino nie miało swojego dnia – degustowałam w dniu korzenia), porządna kwasowość i wyraźna tanina. 

Pithos Rosso 2014, Vittoria, COS

Znakomite

Cena: 149 zł

Blend frappato i nero d'avola winifikowany w amforze. W ataku eksplozja owocu: czereśnia, malina, jagoda, róża, ale też nuta zwierzęca, coś jak mokra sierść. W ustach uwodząca miękkość, wartkość, świeża kwasowość, miękkie taniny i mineralny, kamienny rys.

Poiema 2013, Vallagarina, Eugenio Rosi

Znakomite

Cena: 129 zł

Czyste marzemino o czereśniowo-balsamicznych nutach, pełne korzennych przypraw, w ustach miękkie, niemal pluszowe w odczuciu, zarazem lekkie, subtelne, zwiewne. Atak niebywale soczysty, wartko płynący, w finiszu pojawiają świeże, zielone zioła, które całości dodają drive'u.  

Esegesi 2008, Vallagarina,  Eugenio Rosi

Znakomite

Cena: 129 zł

eugenio-rosi_esegesi.jpg Bordoski kupaż cabernet i merlot w trydenckim wydaniu o bardzo dojrzałych, niemal konfiturowych aromatach, skondesowany, pełen ciała, pachnący leśnymi owocami i lasem po deszczu. Usta w ataku owocowe, w finiszu liściaste, porządnie taniczne.  Znać po tym winie wyraźnie charakter caberneta, a jednak ma ono swój niepowtarzalny, wyjątkowy charakter.

Frassina 2013, Rosso Toscana, Il Paradiso di Frassina

Bardzo dobre

Cena: 65 zł

Frassina Rosso.jpg Kupaż sangiovese, cabernet sauvignon, syrah i ancelotty pachnący wiśnią i leśnymi owocami, pełen korzennych przypraw, zrównoważony, harmonijny, o ładnej kwasowości, z wyraźnym garbnikiem. Ładne wino, bez wielkiej głębi.

Gea 2015, Rosso di Montalcino, Il Paradiso di Frassina

Bardzo dobre

Cena: 109 zł

Gea.jpg Bywały roczniki, w których to wino uwielbiałam i bez wahania oceniałam je na znakomite. 2015 jest jeszcze zdecydowanie za młody, zbyt zamknięty i twardy, by pić go dzisiaj. Choć juz teraz wspaniale pachnie: spod świeżych malin i czereśni, dobywaja się fiołki, liście, laurowe, biały pieprz i rozgrzany żwir. Usta mają wyraźny taniczny rysunek, żywą kwasowość, lecz obecnie brakuje im nieco szwungu i przestrzeni. Zdecydowanie poczekać.

Outis 2014, Etna Rosso, Ciro Biondi

Bardzo dobre

Cena: 139 zł

etna-rosso-outis-biondi.jpg Kupaż nerello mascalese i nerello capuccio pachnący maliną, czereśnią, morwą, w ustach naprężony, twardy, o delikatnie grafitowej fakturze, a jednocześnie niebywale soczysty, chrupki, delikatny, świetnie zrównoważony.

Rais 2011, Campania, Astroni

Kontrowersyjne

Cena: 85 zł

rais.jpg

Niekonwencjonalny kupaż aglianico, piedirosso i primitivo. Zrazu pachnie serem tylżyckim, po czym mokrem drewnem, by w końcu ustapić miejsca wiśni, róży, cynamonowi. W ustach mocno już ewoluowany, syropowo-apteczny, lekko tabaczny, miękki, gęsty, z dojrzałą taniną. Wino tak przedziwne w swoich aromatach, tak  rozpasane i dzikie, że trudno jego picie nazwać czystą przyjemnością. Z pewnością będzie to jednak przygoda dla różnych winiarskich freaków.

Aulente 2014, Rosso Rubicone, San Patrignano

Dobre

Cena: 57 zł

aulente_red.jpg To zwykle niemal konfiturowe, słodkie i gęste sangiovese z Romanii w deszczowym roczniku 2014 ma więcej akcentów leśno-ziemistych, a owoc jest w nim dosyć wstrzemięźliwy. Jest tu jednak ładna czarna porzeczka, jeżyna i wyraziste aromaty ściółki leśnej. Materia jest całkiem gęsta, mięsista z dobrą kwasowością i delikatną taniną. Bezpieczny wybór, który wielu powinien sie spodobać.

Ora 2014, Sangiovese di Romagna, San Patrignano

Dobre

Cena: 79 zł

ora SAN PATRIGNANO.jpg W suchych i ciepłych rocznikach wina z San Patrignano wypadają zdecydowanie lepiej. W nosie mamy tu ładne czereśnie i maliny, podbite nutą skóry i poszycia leśnego. Usta wydają się natomiast nieco suche, wyblakłe, z nie do końca zintegrowaną kwasowością. To nie jest Ora w swojej optymalnej formie.

Ino 2015, Toscana Rosso, San Patrignano

Bardzo dobre

Cena:  79 zł

ino SAN PATRIGNANO.jpg Gęsty, skondensowany, intensywny kupaż cabernet sauvignon i cabernet franc  o wyrazistym, owocowym bukiecie Są tu jagody, jeżyny i wiśnie, ale też róże i słodkie korzenne przyprawy. W ustach sporo słodyczy i materii, taniny są dobrze wypolerowane, niestawiające oporu – wino powinno spodobać się wszystkim tym, którzy lubią primitivo.

Tinto 2013, Dão, Álvaro Castro (Pellada)

Bardzo dobre/Mój wybór

Cena: 59 zł

Alvaro Castro Tinto.jpg Intensywnie owocowy, lekki i rześki kupaż tourigi nacional, jaen, tinta roriz i alfrocheiro. W ataku słodka jagoda, konfitura z płatków róży, rozmaryn. Usta, sprężyste, żywe, wartkie, o łagodnej, przyjaznej taninie – pijąc to wino, od razu człowiek czuje się raźniej.

Tinto Reserva 2013, Dâo, Álvaro Castro (Pellada)

Bardzo dobre

Cena: 89 zł

Alvaro-Castro-Reserva-Red-2011.jpg Spływający mięsistym aksamitem kupaż tourigi nacional i tinty roriz. Obłędnie pachnący jagdami, malinami, różą, skórką pomarańczową. Smakujący dojrzałym słodkim owocem, z gładkimi taninami i miękką kwasowością. Długi, złożony, ocierający się o znakomitość.

Devilish, Vino de Mesa, Gonzalo Gonzalo

Dobre

Cena: 39 zł

Bodaj jedyne z tanich win, które udało się Vini e Affini, chociaż w stylistyce, którą odradzam tym, którzy cukru nie lubią. Natomiast miłośnicy win półwytrawnych powinni kupić to stołowe wino kartonami. Mamy tu smak pysznej, piekielnie smacznej, jak sugeruje etykietka, domowej konfitury z wiśni. Coś jak zabijająca nas deserem matka – żywicielka.

Galets Rouges 2014, Costières de Nîmes, Château Mourgues du Grès

Bardzo dobre

Cena: 49 zł

Mourgues-Du-Gres-Les-Galets-Rouges-20101.jpg Typowo południowy nos pełen słodkiego owocu – jagód, jeżyn, czereśni – podbitych aromatami suchych ziół. Usta szczodre, krągłe, słodkie, z posmakiem lukrecji. Wszystko mięsiste, intensywne, fajowskie i w bardzo dobrej cenie.

Terre d'Argence Rouge 2012, Costières de Nîmes, Château Mourgues du Grès

Bardzo dobre

Cena: 75 zł

Mourgues-Du-Gres-Terre-dArgence-Rouge-20071.jpg Kupaż syrah, grenache i mourvèdre. Więcej tu aromatów ziemistych, ziołowych, przyprawowych niż owocu, który owszem jest, ale niemal już zrodzynkowany. Usta są zbite, gęste, dość taniczne. Materia jest tu potężna, złożona, ale przy całej swojej wytrawności wino wydaje się chropawe, mało soczyste i wartkie. Uroda do mięs z barbecue.

Le Cupole 2013,  Rosso Toscana, Tenuta di Trinoro

Bardzo dobre

Cena: 149 zł

b_trinoro-cupole_t110.png Bordoski kupaż cabernet franc, merlota, cabernet sauvignon i verdot utrzymany w gęstym likierowym stylu, pachnący wiśnią w syropie, wanilią, korzennymi przyprawami. Wino z gatunku tych, które "można by jeść łyżką, a nawet kroić nożem". W ustach wciąż mocne garbniki i wciąż wyczuwalna beczka.  Również polecam uwadze miłośników primitivo.

Melavoglia 2013, Valpolicella Ripasso,  Ca'La Bionda

Znakomite

Cena: 109 zł

Malavoglia Ripasso.jpg Ten słodki typ wina nie jest moim ulubionym, ale nie sposób tej valpolicelli odmówić znakomitości. Przy całej swojej słodyczy i koncentracji, zachowuje lekkość, zwiewność i wspaniałą wprost pijalność. Smakuje wiśniami i konfiturą z malin, czuć w niej też nuty dymne, tabaczne. Garbniki są gładkie, wypolerowane. Do twardych żółtych serów albo duszonych mięs w słodkawych sosach będzie pasowała idealnie.

WINA RÓŻOWE

Rosabella, Vino di tavola, Vajra

Dobre

Cena: 75 zł

rosabella.jpg To w aromatach truskawkowo-poziomkowe wino, w ustach jest dość landrynkowe, a przy tym ma zielony, litworowy finisz. Owo połączenie słodyczy z zielonym, trawiastym smakiem w finiszu nie należy do najbardziej harmonijnych.  Cena przed promocją i po – wydaje mi się mocno przesadzona.

Cerasuolo d'Abruzzo 2014, Francesco Cirelli

Kontrowersyjne

Cena: 65 zł

Wina Cirelliego wzbudzają skrajne uczucia – od uwielbienia po nienawiść. Muszę przyznać, że ja sama nie do końca rozumiem, co autor chciał powiedzieć (może to oczywiście wynikać z mojej słabości), stąd nie potrafię tego cerasuolo ocenić i czynię z  niego kontrowersję. W nosie to bardziej ceglano-rdzawe niż różowe wino pachnie jarzębiną, hibiskusem, suszonymi morelami, w ustach jest kamienne, twarde, dosyć nabite i goryczkowe. Trudno jednak powiedzieć, żeby było smaczne.

SŁODKIE

Moscato d'Asti 2015, Vajra

Bardzo dobre: Cena 69 zł

vajra-moscato-dasti.jpg Moscato od Vajry to pewniak. Pachnie koszem świeżo zerwanych brzoskwiń, jabłek, winogron i róż. W ustach jest krągłe, słodkie jak na moscato d'Asti przystało, żywe, przyjemnie pieniste. Idealne do pączków i chrustu.

CZEGO BYM W TEJ PROMOCJI NIE KUPIŁA...

Fussot 2014, Langhe Arneis, Ghiomo

Cena: 64 zł

Podstawowe arneis od Ghiomo jest już po prostu za stare – spłaszczyło się i zgorznkniało.

 

Despierta Verdejo 2015, La Mancha, Cristo de la Vega

Cena: 29 zł

Nieczyste w aromatach i utlenione.

 

Despierta Tempranillo 2015, La Mancha, Cristo de la Vega

Cena: 29 zł

Kolejne utlenione i próbujące siarką przykryć to utlenienie wino od tego producenta.

 

Albarińo Bico da Ran 2015, Val do Salnés, Rías Baixas,  Eulogio Pomares

Cena: 55 zł

Z jednej strony plącze się po tym w winie lotna kwasowość, z drugiej winogrona tutaj użyte wydają się niedojrzałe. Rozchełstane, źle zrobione, niesmaczne.

 

Dry by Tokaj 2013, Tokaji Furmint, Szent Tamás

Cena: 55 zł

Szent Tamás szczodrze sypie siarką, którą czuć tu w nosie, że aż iskry lecą, co można zrozumieć, zważywszy, że wino nie było robione z pierszego sortu owoców: tli się tu zapach stęchłej piwnicy, usta są płaskie, ciężkie i gorzkie.  Me

 

Mád Hárslevelű 2014, Tokaji, Szent Tamás

Cena: 59 zł

Znów mnóstwo siarki, nadającej temu winu cebulowe aromaty; usta miękkie, miodowe, rozlazłe. Przyjemność z tego jest taka, jak z picia soku z cebuli z miodem, kiedy mamy katar.

 

Vale de Lobos Syrah, Tejo, Ribeirinha

Cena: 54 zł

Atak słodki, finisz szypułkowo zielony i smak dodanych tanin. W skrócie: tanie, supermarketowe Tejo, które nawet po zniżce, z pewnością nie jest warte swojej ceny.