Ewa Wieleżyńska wiele o winie

SPIS TREŚCI

17.02.2017

wino w sklepach

Bouzeron 2013, Domaine A. et P. de Villaine

Bouzeron Villaine .png Znakomite

Importer: Winoblisko

Cena: 105 zł

W Warszawie do kupienia u Dylentatów przy ul. Rozbrat 44 A

Butelka z mało u nas znanej burgundzkiej apelacji, w której powstają wina z pomniejszego szczepu aligoté. Ten wszędzie poza Bouzeron daje raczej cierpkie cienkusze, które nadają się głównie do kiru – ulubionego drinka paryskich studentek, a jeszcze bardziej tych, co sobie wyobrażają, że są paryskimi studentkami. Uwaga: tego wina do kiru wlewać nie można! Ja nawet za wlanie go do sosu, w którym piekł się kurczak, byłam gotowa współmałżonka zabić, gdy spragniona sięgnęłam po ostatni kieliszek. To jest wielkie, prawdopodobnie największe Bouzeron, robione przez Auberta i Pamelę de Villaine, właścicieli legendarnego Romanée-Conti. Krągłe, pełne ciała, choć zarazem finezyjne i kruche, a przede wszystkim megamineralne. Początkowo  zdaje się pachnieć szafranem, który powoli się wietrzy, ustępując miejsca innym aromatom spod znaku mineralności: wapniowi i kredzie, pod tym ujawnia się dojrzały agrest, żółta śliwka i mandarynka, a także skórka od pszennego chleba. Wszystko podkreślone jest intensywnym cytrusowym kwasem i pikantną, pieprzną końcówką.